dinsdag 17 januari 2012

Santé up-drank Flesje van De Hengelosche bierbrouwerij , Jaren 50

Santé up-drank Flesje van De Hengelosche bierbrouwerij

De historie van de brouwerij begint in 1879 waar de heren Bartelink en Meijling fuseren en in Hengelo een brouwerij beginnen.

Na in 1979 het eeuw feest te hebben gevierd, worden in 1988 de deuren van de brouwerij gesloten.

Het begin
De geschiedenis van de Hengelosche bier brouwerij gaat feitelijk terug tot 1 juni 1879. Op die datum besluit de heer H. Meyling zijn huisbrouwerij te Borne te verplaatsen naar Hengelo.
Deze huisbrouwerij stamde al uit de 18e eeuw.
Samen met zijn partner de heer G. Bartelink vestigt hij in Hengelo de Beierse Stoom Bierbrouwerij Meyling & Bartelink.
De Plaats Hengelo werd gekozen omdat het station net gereed was gekomen en zo doende goede verbindingen met de rest van het land ontstonden.

De geschiedenis van de Hengelosche bier brouwerij gaat feitelijk terug tot 1 juni 1879. Op die datum besluit de heer H. Meyling zijn huisbrouwerij te Borne te verplaatsen naar Hengelo.
Deze huisbrouwerij stamde al uit de 18e eeuw.
Samen met zijn partner de heer G. Bartelink vestigt hij in Hengelo de Beierse Stoom Bierbrouwerij Meyling & Bartelink.
De Plaats Hengelo werd gekozen omdat het station net gereed was gekomen en zo doende goede verbindingen met de rest van het land ontstonden.

Deze firma bleef bestaan tot 1918, toen tijdens de eerste wereldoorlog door grote moeilijkheden in grondsstoffen aanvoer, het bedrijf tijdelijk gestaakt moest worden.

Tijdens die periode van stopzetting werd de firma geliqudeerd en het bedrijf overgenomen werd door een naamlooze vennootschap, die opgericht werd op 31 Maart 1919 door de familie Meijling. Alle gebouwen, het terrein en de machines gingen over in de nieuwe N.V. Het brouwhuis was in 1900 vernieuwd , maar de overige gebouwen dateerden uit de jaren 1878/1879.

Ook de wagens voor het bier vervoer en de drie paarden gingen over naar de N.V. De naam N.V. Hengelosche Bierbrouwerij was geboren.


De brouwerij
In 1920 wordt de eerste vrachtwagen aangeschaft. Het is een 3 ½ ton Bussing en had een kostenplaatje van Fl.3955,-
Op 5-november 1921 overlijd dhr. Meyling, wat een groot verlies is voor de brouwerij.
In dit jaar wordt een elektrische krachtcentrale aangebracht, zodat vele machines onafhankelijk van de stoommachine kunnen opereren.

Ook wordt er een tweede vrachtwagen aangeschaft, het is een 2-tons Benz
Begin jaren 30 wint het flessenbier terrein en gaat de brouwerij over op de aanschaf van flessen vulmachines.

Voor de bezoekers wordt er in 1939 een ontvangst lokaal geoepend, deze “taverne”had de uitstraling van een oude herberg en is tot het einde van de brouwerij gebruikt. Ondanks het uitbreken van de oorlog werd er in 1940 toch een nieuwe bottellijn in gebruik genomen.

5 jaar na de oorlog wordt het nieuwe brouwhuis in gebruik genomen.

Begin jaren 50 wordt de brouwerij ingrijpend gemoderniseerd en werd op grote schaal het bier in flessen afgevuld.

In augustus 1964 gaat de eerste schop in de grond voor de nieuwe bottelarij, een jaar later is deze nieuwe lijn vol in gebruik. De bottelarij wordt 18 november 1965 officieel geopend door de burgermeester van Hengelo.

De brouwerij blijft tot 1974 familie bezit van de Fam. Meyling.
In 1975 werd aansluiting gezocht bij een groter geheel en werd de Hengelosche bierbrouwerij opgenomen, in het Belgische Artois-concern te Leuven.

Naast het Hengelo Bier ging de productie meer en meer bestaan uit supermarktbier met weinig uitstraling. Begin jaren 80 was de productiecapaciteit ca. 500.000 hl/jaar en werkten er ongeveer 200 mensen. De brouwerij werd ingedeeld bij de middelgrote brouwerijen van Nederland.

Toen de grootste afnemer (Albrecht) besloot voortaan bier te gaan afnemen van een andere brouwerij (die nog goedkoper kon leveren) hield voor het Artois-concern het bestaansrecht van de brouwerij op, en werd deze dus gesloten en ontmanteld.

Het merk Hengelo Bier is daarna vrij snel van de markt verdwenen, na een overgangsperiode waarin het bier uit Brussel kwam van de inmiddels ook ontmantelde brouwerij Wielemans. Reeds voor 1980 was de productie van deze brouwerij beperkt tot het brouwen van pils, de verschillende andere bieren die nog onder de naam van Hengelo op de markt waren kwamen uit Dommelen(bokbier, speciaal, oud bruin).


Frisdrank
In 1955 begint de frisdrank in Nederland aan zijn opmars.

De Hengelosche bierbrouwerij levert al spoedig de in den lande bekend geworden “Santé” en maakt een begin met de productie van een Up-drank.
“Sinalco”, europa’s grootste frisdrank merk en de Brouwerij vonden elkaar in 1964. De Nederlandse frisdranken industrie “Casta”n.v. is een dochter onderneming van de Hengelosche bierbrouwerij .

Zij bracht 5 sinalco merken op de markt:

  • Kola (de Kola met een K!)
  • Sinas
  • Cito
  • Tonic
  • Orange-speciaal (koolzuurvrij) en met hoog vruchtsap gehalte.

In 2007 werd de naam "Hengelo Bier" opnieuw geregistreerd en in Duitsland gebrouwen, maar het heeft verder niks te maken met de Hengelosche Bierbrouwerij.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten