donderdag 21 juli 2011

Brummersdrank Flesje

De in 1875 te Lindloh (Duitsland) geboren Dr Theodor Brümmer was een dokter die uiterst kundig was op het gebied van aandoenin­gen van de luchtwe­gen. Zijn praktijk in Rütenbrock werd door dusdanig veel mensen uit Ter Apel en omgeving bezocht, dat in 1906 Brummer zich met zijn Nederlandse echtgenote Berendina Bakker Ter Apel vestigden.
Daar kreeg hij de bijnaam kreeg van "platteland­spro­fessor", mogelijk doordat hij (volgens overlevering) bij mensen met een ernstige aanval van croup een opening in de hals te maken zodat de toevoer van lucht bleef verzekerd.

Kranten Advertentie 1924
Brümmer ontwikkelde samen met de plaatselijke drogist Steenbeek een medicinale drank met als hoofdbestanddelen thijm, kandij, alcohol, kaneelolie, droseryextract, caramel, en Bella Donnae (atropine). Die drank, met een aangenaam zoete smaak, werd al snel bekend als ”Brummersdrank". De verpakking had een herkenbare niezende man.

Dr Brummers Vila in Ter Apel (verleden)
De produktie vond plaats in de schuur van Steenbeek, thans DA drogisterij van der Tuuk aan de Hoofdstraat. Het werd een commercieel succes en Brummer kon het zich daarmee veroorloven een prachtige villa met aangebouwd koetshuis te laten bouwen (foto) aan de Schotslaan die nog steeds in volle glorie is te aanschouwen. Dokter Brummer overleed in 1959, de Brummersdrank wordt sinds 1970 niet meer geproduceerd.
Dr Brummers Vila in Ter Apel (heden)













Het Flesje is in de bagger gevonden te Kommerzijl , aan de ene kant staat Dr Brummer aan de andere kant Kinkhoest drank








4 opmerkingen: