zaterdag 22 oktober 2011

Opekta - De Nederlandsche Opekta Maatschappij N.V. 1933-1965


De Nederlandsche Opekta Maatschappij N.V. (later Opekta Beheer B.V.) was een in 1933 opgericht filiaal van het Duitse Opekta GmbH uit Keulen. Het bedrijf werd geleid door Otto Frank (vader van Anne frank) van 1933 tot aan zijn pensioen in 1953. Franks boekhouder Johannes Kleiman zette het bedrijf voort tot 1959.

Het bedrijf handelde in pectine, een vruchtenpoeder dat onder huisvrouwen erg populair was om zelf jam te maken. Het bedrijf was actief in Keulen, maar vanwege de situatie in nazi-Duitsland verhuisde Otto Frank in 1933 naar Amsterdam om daar de Nederlandse vestiging op te zetten.

Met de komst van geleisuiker in 1965 raakte Opekta een groot deel van de markt kwijt. In 1982 werd het bedrijf verkocht en in 1995 hield Opekta Beheer op te bestaan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tijdens de oorlog

Opekta was gevestigd op Prinsengracht 263 te Amsterdam, zowel in het voorhuis als op de begane grond van het achterhuis. Otto Frank was Jood en besloot in 1942 onder te duiken. De bovenverdiepingen van het achterhuis werden ingericht als schuilplaats voor het gezin en enkele anderen. De geschiedenis daarvan is wereldberoemd geworden door het dagboek dat de dochter Anne Frank schreef. Otto Frank overleefde als enige van zijn gezin de oorlog.
 





 

1 opmerking: