zaterdag 11 november 2017

Kinawijn Fles Wed.G.OUD.Pzn&Co Purmerend




Mei 1877 begon Gerrit Oud Pz. zijn handel in wijnen, likeuren en gedistilleerd. Zo staat het in de Purmerender Courant te lezen. De 23ste jaargang in de editie van zondag 6 mei. In de eerste jaren vond voornamelijk toelevering aan de bewoners van de stad Purmerend en de directe omgeving.
Naast de verkoop van buitenlandse wijnen, kwam de heer Oud al gauw met een eigen product op de markt, dat bij het geachte publiek, zeer populair werd: Kinawijn. Een aperitief Oud’s speciaal Kinawijn.
oud boekje wijn 2 - Copy


Vooral in de 20er jaren van de 20ste eeuw was het in Noord – en Zuid- Holland een zeer bekend artikel. Er werd veel reclame voor gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat de Kinawijn een van de eerste merkartikelen van Oud wijnkopers was. Zelf maalde men de kinabast en liet dat maaisel trekken op volle basiswijnen, zoals de Malaga. Ook in Nederlands-Indie werd menige fles van deze kruidige volle wijn geleegd.

In 1927 wordt de zoon van Kassen , de heer D.G. Oud in de leiding van het bedrijf opgenomen. En dan is er sprake van een volwassen, florerende onderneming. Zo florerend, dat de onderneming door de gemeente Purmerend over het jaar 1928 voor een bedrag van f 11000.00 aan stedelijke belasting wordt aangeslagen. In die tijd gold een ver doorgevoerde progressieve belasting. Een conflict met de gemeente kon niet uitblijven. Oud was n.l. het hoogst aangeslagen bedrijf in Purmerend. Ondanks de economische belangrijkheid van het bedrijf voor de stad, willen B&W geen water bij de wijn doen.

En als het bedrijf besluit tot verplaatsing door de directie genomen is, schrijft de Purmerender Courant ditmaal in de editie van 10 maart 1928 …..”Wij achten het vertrek der firma een niet te herstellen verlies voor onze gemeente. Het rommelt in de Purmerender Raad. Maar burgemeester en Wethouder s blijven bij hun standpunt en de firma Oud verhuist. Naar Haarlem. Het nieuwe adres is dan: Spaarndamscheweg 414.
Het bedrijf had een ongekende populariteit en heeft een belangrijke stap gemaakt naar Haarlem. Voor Purmerend was het een strop die niet goed ingeschat werd en menig personeelslid werkloos maakte.










Geen opmerkingen:

Een reactie posten