Biergist is een schimmel waarvan de cellen worden samengeperst en gedroogd. Het is een rijke bron van chroom, een mineraal dat onmisbaar is voor de aanmaak van de glucosetolerantiefactor. Deze stof stimuleert de activiteit van insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel (de hoeveelheid glucose in het bloed) reguleert. Door op insuline in te werken, kan de glucosetolerantiefactor onder meer de vetspiegel in het bloed verlagen, energie produceren, de bloedsuikerspiegel reguleren en de weerstand tegen infectie verhogen. Biergist mag niet worden verward met bakkersgist, torulagist of voedingsgist, die slechts kleine hoeveelheden chroom bevatten.
In biergist zitten vitaminen van het B-complex, die het lichaam gebruikt bij de reacties die energie uit voedsel vrijmaken. Daarnaast bevat biergist veel andere vitaminen en mineralen en ook alle essentiële aminozuren - de bouwstenen van eiwitten - die het lichaam nodig heeft.
Behoefte
Omdat biergist geen onmisbaar voedingsmiddel is, bestaat er ook geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor. Biergist kan worden gebruikt om er zeker van te zijn dat het lichaam zowel voldoende vitaminen van het B-complex als genoeg eiwitten binnenkrijgt; het kan vooral van nut zijn in de volgende gevallen:
- als u zich moe en lusteloos voelt, kunnen de vitaminen van het B-complex nieuwe energie geven;
- als u last hebt van diarree;
- als u diabetes heeft, want het chroom in biergist kan soms de bloedsuikerspiegel helpen reguleren. Wetenschappelijk onderzoek heeft echter geen eensluidend bewijs opgeleverd.
Advertentie gevonden in een oude krant "Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië"07 Juni 1915
Geen opmerkingen:
Een reactie posten