zaterdag 22 oktober 2011

Reuk flesjes - Eua de Cologne J.C. Boldoot - vanaf begin 1900


Gister gevonden 2 boldoot flesjes met dop.. en als je de dop eraf haalt en aan de flesjes ruikt kun je de boldoot geur nog ruiken wat wel heel grappig is.. ruikt naar Opoe's huis , doppen opgepoetst met een brillo sponsje, ook al zijn ze niet oud .. wel vitrine waardig.

Geschiedenis
Jacobus Cornelis Boldoot erfde in 1789 van zijn vader een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal te Amsterdam. Daar startte hij een apotheek en verkocht allerlei poedertjes, zalfjes en een zelf ontwikkeld op alcohol gebaseerd geneesmiddel. Het zou een goed middel zijn tegen hoofdpijn en andere kwaaltjes.

Nu bleek dit middel niet erg werkzaam, maar in de loop van de 19e eeuw kwam het in trek als toiletartikel (Eau de Cologne) en het werd sinds 1876 ook in zeep verwerkt.

In 1900 had Boldoot in Amsterdam al 16 panden als productieruimten in gebruik en in 1902 vestigde Boldoot in Amsterdam een nieuwe zeepfabriek aan de Haarlemmerweg.
 


Een probleem voor het bedrijf was het aanbod van veel namaakwatertjes, die soms zelfs in lege Boldootflesjes aan de man of vrouw werden gebracht.


De Eerste Wereldoorlog leidde tot grondstofschaarste, maar daarna ging het bergopwaarts, waarbij nostalgie een zekere rol speelde: er kwam een Boldootmuseum en een fraaie winkel in de Kalverstraat, In 't geurighe Rooske geheten, tegenwoordig nog steeds bestaand en een beschermd monument.

De economische crisis en de Tweede Wereldoorlog brachten het bedrijf veel schade, en zo werden ook de Fokkerfabrieken nog in de vestiging ondergebracht. Na de Tweede Wereldoorlog breidde het bedrijf echter geleidelijk weer uit en het ging ook tandpasta's, cosmetische producten en wrijfwas maken. In 1961 werd Boldoot overgenomen door Koninklijke Zwanenberg Organon en later werd het een onderdeel van de Consumentenproductendivisie van AKZO, waarin ook Shell een zekere zeggenschap had. Deze divisie was een allegaartje van merken, dat in 1987 verkocht werd aan Douwe Egberts-Sara Lee. Boldoot was echter in 1984 al verkocht aan British American Cosmetics. Vervolgens is het bedrijf vele malen verkocht, en in 2000 behoorde het tot de cosmeticaserie van Coty. Het merk "Boldoot" is nog steeds te koop, maar de verpakking doet in niets meer aan het klassieke merk terugdenken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten