zaterdag 23 juli 2011

Dr Nanninga's Kinadruppels Den Haag 1910-1940



Kinine (Kina) wordt gewonnen uit de bast van de Zuid Amerikaanse Kinaboom.
Het extract wordt aangewend tegen Malaria , Koorts en Spierkrampen.Het vreemde van Kinine is,dat je hiervan een koorts kunt krijgen die de koorts van de Malaria bestrijdt.Vreemd he. Een bijwerking van Kinine kan duizeligheid en oorsuizen zijn.
Tevens wordt Kinine toegevoegd aan tonic en bitterlemon (85mg./ltr.)dit geeft dus de bittere smaak.Ook aan grapefruitsap wordt kinine toegevoegd.Ook een voordeel van tonic of bitterlemon is dat het wel wil helpen bij een kater.





Het wil ook voorkomen als men in een Bar zit waar UV licht gebruikt wordt,in het met tonic of bitterlemon gevulde glas een groen/blauw schijnsel te zien is. Dit is dan de kinine in de drank

Vroeger werd dit medicijn gebruikt bij slechte spijsvertering en als Eetlust opwekker , dit 1e wordt nu gezien als een bijwerking (diaree)




donderdag 21 juli 2011

Bierfles 1850-1900 Mondgeblazen

Bierfles 1850-1900 Mondgeblazen, Baggervondst 2011



Brummersdrank Flesje

De in 1875 te Lindloh (Duitsland) geboren Dr Theodor Brümmer was een dokter die uiterst kundig was op het gebied van aandoenin­gen van de luchtwe­gen. Zijn praktijk in Rütenbrock werd door dusdanig veel mensen uit Ter Apel en omgeving bezocht, dat in 1906 Brummer zich met zijn Nederlandse echtgenote Berendina Bakker Ter Apel vestigden.
Daar kreeg hij de bijnaam kreeg van "platteland­spro­fessor", mogelijk doordat hij (volgens overlevering) bij mensen met een ernstige aanval van croup een opening in de hals te maken zodat de toevoer van lucht bleef verzekerd.

Kranten Advertentie 1924
Brümmer ontwikkelde samen met de plaatselijke drogist Steenbeek een medicinale drank met als hoofdbestanddelen thijm, kandij, alcohol, kaneelolie, droseryextract, caramel, en Bella Donnae (atropine). Die drank, met een aangenaam zoete smaak, werd al snel bekend als ”Brummersdrank". De verpakking had een herkenbare niezende man.

Dr Brummers Vila in Ter Apel (verleden)
De produktie vond plaats in de schuur van Steenbeek, thans DA drogisterij van der Tuuk aan de Hoofdstraat. Het werd een commercieel succes en Brummer kon het zich daarmee veroorloven een prachtige villa met aangebouwd koetshuis te laten bouwen (foto) aan de Schotslaan die nog steeds in volle glorie is te aanschouwen. Dokter Brummer overleed in 1959, de Brummersdrank wordt sinds 1970 niet meer geproduceerd.
Dr Brummers Vila in Ter Apel (heden)













Het Flesje is in de bagger gevonden te Kommerzijl , aan de ene kant staat Dr Brummer aan de andere kant Kinkhoest drank








zaterdag 16 juli 2011

Flesje Gim-Gom van glas door H. van Gimborn N.V. ca. 1960

Flesje gom, Gim-Gom, klein, gefacetteerd 6-zijdig, onderzijde rond op onderzijde in reliëf 1548 en Gimborn in schrijfletter



donderdag 14 juli 2011

Proco Shampoo

Peervormige fles, afgeplat model, met groene, achtkantige dop. Etiket aan twee kanten bedrukt. Glas met ribbels als handgreep aan zijkanten.

opschrift/merk

Op etiket voorkant : "met glanskristal / extra schuimend / avec le cristal lustrant / super moussant / PROCO / shampoo / alkalivrij - sans alcali".

Op etiket achterkant: "gebruiksaanwijzing / ... / mode démploi / ...".

1950 - 1965

zondag 10 juli 2011

Egberts & Co Groningen (Drogist)

Heb een paar flesjes van Egberts & Co Groningen , dit was een drogist in Groningen. In de flesjes zat jachtwater (tegen haarluis)


Flesje met origineel etiket

Egberts & Co.
Groningen, 1926
een fles hoofd eau-de Cologne met afbeelding van een moeder die het haar van haar kind ontluist);
"Hoofd eau de Cologne (vachtwater); Doodt onmiddellijk alle levend onrein; onmisbaar voor schoolgaande kinderen"

Frankfurter Emaillewerke

Firma C.M. Müller &Co, Leder-Appretur und Lack-Fabrik

Flesje uit Duitsland van de Firma C.M. Müller &Co, Leder-Appretur und Lack-Fabrik

Waarschijnlijk heeft er Leerlak in gezeten




Exota Limonade Gazeuse

Exota is een felkleurige frisdrank uit de jaren '50. Exota werd beheerd door de familie Van Tuijn en de fabriek stond in Dongen. Exota was verkrijgbaar in oa. de kleuren rood, groen, bruin en wit.



Geschiedenis van Exota
In 1923 werd de bierbrouwerij De Kroon, overgenomen door een andere bierbrouwerij. De eigenaar van de bierbrouwerij, de familie Van Tuijn, zette het bedrijf voort als limonadegazeusefabriek onder de merknaam van Exota. Na de Tweede Wereldoorlog kreeg de fabriek ook het recht om de colaflessen te bottelen. Het Commanditaire Vennootschap De Kroon v/h H.J.C. van Tuijn werd omgezet in Van Tuijn's Limonadefabrieken en Distilleerderijen N.V.. Vanaf 1948 werd Exota ook verkocht in gezinsflessen. Dat was een grote doorbraak op het gebied van limonade, want nu kon niet alleen in het weekend, maar ook op feestjes limonade worden gedronken door kinderen. In de flessen kon 75 cl Exota en er zat een beugelsluiting op. In de jaren '50 werd het Dongense bedrijf marktleider op gebied van limonadegazeuses in Nederland. In 1967 werden de beugelflessen vervangen door flessen met een metalen schroefdop. Het marktsegment van de limonadegazeuses was toen al aan het afnemen, omdat coladranken en lemon-lime dranken steeds populairder werden. In 1973 ging het bedrijf failliet, mede door toedoen van de Exota-affaire.


Heb 2 Flesjes in mijn bezit van Exota.
De groene fles in een model wat gebruikt werd van 1960 - 1976
De witte fles komt uit de jaren 50

Reclame Bord uit de jaren 50

zaterdag 9 juli 2011

Inktpotjes

Mijn tot nu toe gevonden inktpotjes, van omstreeks 1860 tot 1960